2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. tota
13. stela50
14. deathmetalverses
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. mimogarcia
8. samvoin
9. bateico
10. sekirata
Прочетен: 8303 Коментари: 19 Гласове:
Последна промяна: 17.11.2010 19:49
ЛЕГЕНДА ЗА НИКУЛДЕН
На 6-ти декември източноправославните християни почитат Свети Николай Чудотворец. Празникът е в чест на светеца - покровител на водите, който пази хората от потоп и удавяне. Свети Николай властва над моретата, реките, езерата и над целия подводен свят (рибите, юдите, самовилите, халите, демоните). Първообразът е историческа личност - Николай Мирликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия (днешна Турция). Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден всички гемии спират да се движат, за да се умилостиви и уважи светецът - покровител.
Поверието казва, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави. В миналото и рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на Св. Николай за неговото застъпничество.
На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност. Люспите се почистват внимателно, така че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, ще го последват беди. Костите на рибата се събират и изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.
Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. На никулденската трапеза има и постни ястия - чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.
Ритуално хвърляне на венци в морето, в памет на загиналите моряци и рибари.
РИБЕНАТА ЧОРБА , за която писах тук
Ето и рецептата, която всеки опитал тази чорба, получи:)
Стара изпитана рецепта от рибарското селище
* за 4 литра вода; различни морски риби, но без лефер
Добре изчистена рибата с главите, но без червата и люспите, се потапя във вряла вода в тензух, докато наново заври и веднага се изважда, за да се обезкости.
В същата вода се поставя настърганата глава лук и домати, олиото, сол, черен пипер, лимонена киселина на вкус. В хладка вода се разбиват 2 с.л. брашно - прибавя се към цялата течност и се намалява огъня да не изкипи. След това се увеличава огъня и се наблюдава до пълното омекване на лука.
След това се прибавя рибата и девесила и се оставя да ври около 5 минути.
Застройка: 3 яйца се разбиват с 3/4 от кофичка кисело ляко. Прибавят се 2-3 с.л. студена вода и се добавя от врялата чорба с черпак от застройката. След уравновесяване на тепературата, застройката се прибавя към чорбата, но не се използва капак.
След като чорбата е готова се добавя супена лъжица краве масло или маргарин за вкус.
За пръв път ядох рибена чорба и много ми хареса:)
Ето едно от местата за забавление на децата...и не само на тях:)
Елхата, чиито светлинки Георги Калоянчев ще запали...може би в този момент:)
... и снимки от концерта по-късно:)
Честит празник!
********************************************
Фойерверки и безброй светлини навсякъде! Не може да се опише, нито да се заснеме...трябва да се види! Вечерните снимки не стават добри, но това не пречи да се почувства празничната атмосфера и настроение:)
Накрая всички се хванахме на хорото:)
Благодарности на Община Бургас за незабравимия празник, който организира за жителите и гостите на града!
Хубава празнична вечер!
06.12.2009 19:27
Вал , ако си била пред елхата и имаш снимки - качвай ги.
Приятно прекарване!
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА
"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ГРАДОВЕ И СЕЛА"
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2009/12/01/na-bylgariia-s-liubov-gradove-i-sela.446693
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
Ок:) и да разкажеш после:)
Аз няма да я пробвам, ще чакам следващия Никулден:)
Какво са 4 литра за една чорба:)
Поздрави и на теб!
чакам да видя твоите:)
Както сама видя, беше пълно с хора,
а снимането над главите е трудно и най-често нищо не се получава...карай, здраве да е:)
нали ни беше гот:)))
Празник чуден и неповторим,
ще остане той незабравим!
Няма значение къде ще съм, българските традиции и обичаи са съхранени в дома и винаги са на почит!
Поздрави!
Легендата за пръв път я видях вчера,
като си взех и рецептата за рибената чорба:)
това би могло да представлява интерес...
снимките - едва ли:)
Какъв е този проект, всъщност?
Поздрави!
Святкащо красиво е навсякъде!
Радва много малки и големи:)
Дано ги стигнем и по други показатели:)
Поздрави!
07.12.2009 22:16
честито :))
Целувки!
2. Smile
3. Хороскоп
4. Мъдри мисли
5. Уайлд - цитати
6. English slang
7. Urban Dictionary
8. Google преводач
9. Tests
10. За малките - крокотак:)
11. Top40
12. Речник - Т, С, Е, АБ